מחדל משטרתי – רצח או התאבדות ?

מחדל משטרתי, רצח הופך להתאבדות?

20/06/2011

הרב משה טלבי, בן 54, אב לשבעה, סב לארבעה, בעבר רב צבאי בקבע (רס"ן) של אוגדה 36 בגולן, שהתגורר בישוב חיספין שברמת הגולן, נמצא לפני כשלושה חודשים (23.03.11) סמוך לשערי הישוב רבבה שבשומרון, כשהוא ירוי בראשו ואקדחו לצידו. רכבו נמצא בסמוך לזירה, כשהוא מונע ואורותיו דולקים. הוא היה בדרכו לישוב רבבה על מנת לבקר את נכדתו הצעירה שנולדה רק 4 שבועות לפני כן.

משפחת ההרוג ומקורביו הביעו את טענותיהם כי מדובר בפיגוע רצחני. לעומתם, גורמי החקירה במשטרה קובעו נחרצות כי מדובר בהתאבדות. ראוי לציין שחקירת המשטרה מעוררת פליאה, שכן המשטרה "חקרה" את האירוע 20 דקות בלבד ומיד מיהרה והוציאה הודעה כי מדובר בהתאבדות.

הראשון שנקלע לזירה, הוא נהג רכב מסחרי שנסע על ציר התנועה הראשי, הבחין ברכבו של המנוח כשהוא חונה באלכסון בצורה שעוררה את חשדו, חזר בנסיעה לאחור ואז הבחין בגופת המנוח. אותו בחור, צילם גם תמונה של הרב טלבי רגעים ספורים אחרי מותו באמצעות מכשיר הטלפון הנייד שלו. בתמונה המנוח מצולם כאשר הוא שוכב על הקרקע, ידיו תחת גופו ואקדחו מונח מצד שמאל וזאת למרות שפצע כניסת הקליע בראשו נמצא דווקא בצד ימין (פצע היציאה מצד שמאל).

פניו של הרב טלבי נמצאו חבולות ושרוטות באופן קשה גם באזורים פנימיים כמו ארובות העיניים, דבר המעיד כי נחבל בפניו באופן יזום ולא כתוצאה מנפילה אקראית. בסמוך לזירת המוות נמצאו 6 תרמילים בשני מקבצים – 4 תרמילים על הכביש ועוד 2 סמוך לגופתו של הרב טלבי. בנוסף לשני תרמילים אלו, נמצא כדור אחד שלם, היינו תרמיל + קליע. אקדחו של טלבי נמצא לצידו בסמיכות לראשו וכאמור משמאל לגופה, למרות העובדה כי הרב טלבי ימני ולמרות שפצע כניסת הירי גם הוא מימין. האקדח מוקם בזירה בצורה מסודרת כשהקנה לכוון הרגלים וידיו של הרב טלבי נמצאו שתיהן מתחת לגופו. מעבר לכל תמיהות אלה, שמלמדות בהכרח על ביום הזירה, עובדה מהותית היא, שכלל לא נמצאו התזות דם בסביבת הגופה בכלל ועל ידיו של טלבי בפרט וכל זאת למרות שעל האקדח עצמו כן נמצאו טיפות ומריחות דם על הצינה (הקנה), שמורת ההדק וההדק. עניין זה למעשה סותר את טענת ההתאבדות בצורה חד משמעית.

יותר מכך, גם "ניקיון" של הזירה מהתזות דם, שכן למעשה דמו של המנוח נאגר רק מתחת לגופו ומבלי שימצאו בזירה התזות דם אופייניות לירי מסוג זה, מלמדים בהכרח על כך שהמנוח נורה בשכיבה כשראשו צמוד לקרקע.

עניין מהותי נוסף בתיק טלבי הוא קיומם של שני ממצאים קריטיים והם תמונות סטילס מזירת האירוע, שצולמו ברגעים הראשונים של מציאת הגופה וכמו כן סרט מצלמת האבטחה של שער הישוב, אשר צופה על צומת רבבה הרחוקה כ-120 מטרים בלבד. על אף איכות הוידאו הירודה יחסית, אין ספק שקובץ מצלמת האבטחה שופך אור על התנהלות הצומת ועל רצף אירועים שקדמו לאירוע והיו חייבים להיבדק.

תמונות הסטילס אפשרו ללמוד פרטים רבים על הזירה כגון: מיקום ותנוחת הגופה, מיקום הקליעים, מיקום האקדח וצורת הנחתו, החוסר בהתזות דם כתוצאה מהירי, ניקיון ידיו של טלבי מסימני דם וכמו כן סימני הדם הרבים שנמצאו על האקדח ועוד. כל אלו עמדו לפתחם של חוקרי המשטרה ויש בהם על מנת ללמד על מהלך האירוע והבנת הזירה שזועקת ראיות רבות המעידות על אירוע פלילי – רצח !

בתכנית התחקירים של ערוץ 2 – '360', ששודרה ביום שני 20.06.11 הוצגו עדויות מהן עולים ספקות רבים לגבי מקצועיותה של חקירת המשטרה ולגבי אמינות מסקנותיה.

כותב המאמר:

דורון בלדינגר, מהנדס, מומחה וידאו וסאונד לתחום החקירות והמשפט הפלילי.

השתתף בחקירת תיק הרצח מטעם משפחת המנוח.

מאמרים נוספים

זיהוי קול ודובר
תחומי מומחיות

זיהוי קול ודובר

בדיקות להשוואת קולות וזיהוי דוברים בהקלטה, הפכו לאחד הנדבכים החשובים בבדיקת ראיות מוקלטות (שמע), שכן אם בעבר בעלי דין ניסו לתקוף את הראיה המוקלטת שהוגשה כנגדם במישור האותנטיות של קובץ ההקלטה ולהוכיח טענותיהם כי הקובץ עבר התערבות מאוחרת ע"י עריכה ("בישול"), בבואם להתמודד עם הקלטה שלא מצאו בה חשד לפגם, יכול כי יחליטו לבחור בטענה משפטית אחרת ויטענו: "זה לא אני בהקלטה". אך גם עניין זה כאמור ניתן לבחינה והשוואה.

להמשך קריאה »
מאמרים

אופן הגשת הקלטה לבית המשפט

בבואכם להגיש הקלטה כראיה דיגיטלית בתיק משפטי, יש להקפיד על כך שאתם מגישים את ההקלטה עפ"י הכללים שנקבעו בדיני הראיות, על מנת להקטין ככל שניתן את הסיכוי של הצד שכנגד לתקוף ולטעון מיני טעונים ו/או להביא חלילה לפסילת ההקלטה שלכם מלשמש כראיה. במאמר זה אביא מספר כללים חשובים שיש להקפיד עליהם.

להמשך קריאה »
מאמרים

חוק המצלמות בגני הילדים

חוק המצלמות בגני הילדים, אושר סופית בכנסת (12.11.2024) והוא יכנס לספר החוקים. החוק יאפשר להורים לצפות באונליין במצלמות הגנים ולמעשה לשמש כ"מפקחים" על הנעשה בגן. יוזמי החוק, מברכים: "רק ככה נגן על ילדינו". האמנם?
האם, לאור חשיבות הפיקוח והשקיפות על הנעשה בגנים ולטובת ביטחון הילדים (בגילאי 0-3), בו הם עדיין חוסים תחת ההגדרה "חסרי ישע", מתן הרשאות הצפייה בידי ההורים דווקא, היא הפתרון הנכון והראוי? אין ספק כי מדובר בחוק חשוב, שמציג מענה משמעותי לביטחונם ושלומם של הילדים בגנים, עם זאת, דומה כי לא נבחנו, עד תום, כלל השלכות שיש לחוק זה כהגדרתו, אותן אסקור במאמר זה.

להמשך קריאה »